Електронни модули за вашият автомобил,дом и офис

Как да отваряме вратата без ключ?

С пускането в експлоатация на нови сгради и обновяването на домофоните системи на съществуващите такива все по-популярни стават така наречените системи за отваряне на врата без ключ или системи за контролиран достъп. Какво представлява една такава система. В най- общия случай това е една клавиатура с вграден четец на карти и чипове.

                                         Клавиатура за контрол на достъпа


Тези карти и чипове се запаметяват в паметта на клавиатурата. При доближаването на такъв чип или карта до клавиатурата тя подава сигнал до магнитната брава на вратата за нейното отваряне. Отделно вратата може да бъде отворена като се набере съответният код на клавиатурата. Това спестява неудобството от носене на ключове и отключване на входната врата на кооперацията когато ръцете Ви са заети. Как се програмира една такава клавиатура можете да видите тук. Клавиатурата работи с напрежение 12 волта и има стандартен релеен изход за управление на всякакъв вид магнитни брави на врати. В паметта на системата за контрол на достъпа могат да се запаметят до 500 различни карти и чипове. Всеки индивидуален чип може да бъде изтрит от паметта на клавиатурата със специален инженерен код. Така вие може да ограничите достъпа на хора които вече не живеят в блока. Ако имате служебна карта тя лесно може да бъде запаметена в системата за контрол на достъпа на жилищният вход.По такав начин отпада необходимостта да носите няколко вида карти във вас.

Такъв вид системи често се прилагат за контролиране на достъпа до асансьора като по такъв начин само плащащите за него могат да го използват.